Wacana Dunia Melayu: “Citra Keislaman dan Kemelayuan di Nusantara”

677 views

KEDAH, MALAYSIA (RiaiInfo) – Pada 11 Juni 2009 di Kerajaan Negeri Kedah diselenggarakan sebuah Seminar Regional Rumpun Melayu yang merupakan kerjasama antara Kerajaaan Negeri Kedah, Gapena (Gabungan Persatuan Penulis Nasional), Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah, Majlis Kebudayaan Negeri (MKN) Kedah Jabatan Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Negeri (JKKWN) Kedah, Angkatan Sasterawan nasional Kedah (ASASI), dan Persatuan Sejarah Malaysia Cawangan Kedah (PSMCK).

Seminar yang bertajuk “Wacana Dunia Melayu” ini memfokuskan pada perbincangan mengenai citra keislaman dan kemelayuan di Nusantara bertempat di Wisma Darul Aman, Alor Setar, Kedah, Malaysia. Seminar ini dihadiri beberapa negara rumpun Melayu seperti Indonesia, Brunei, Singapura, dan Thailand.

Pertemuan mengenai wacana dunia Melayu diharapkan akan menjadi semangat untuk membangun jati diri orang Melayu dan umat Islam. Selain itu juga untuk mempersatukan, memadukan dan membangun kebersamaaan orang Melayu di seluruh Nusantara.

Pada Rabu malam saat jamuan makan malam untuk menyambut peserta seminar Tan Sri Prof Emeritus Dato’ Dr. Ismail Hussein selaku Ketua Gapena menyampaikan harapannya dalam pertemuan ini untuk dapat meneliti perkembangan kebudayaan Melayu yang sedang berhadapan dengan arus globalisasi oleh kekuatan politik, ekonomi, dan kebudayaan Barat.

Kajian tersebut bertujuan agar orang-orang Melayu tidak kehilangan jati dirinya dan perlu menyusun strategi ke depan untuk mengembangkan kebudayaan Melayu terutama melalui agama Islam, bahasa Melayu, dan nilai-nilai budaya bangsa Melayu. Harapan yang sama juga disampaikan oleh Mentri Besar Kedah Darul Aman yakni Y.A.B. Dato’ Seri Azizam Abdul Razak. Beliau berharap forum ini dapat menjadi sarana untuk menjalin, meluaskan, memadukan bangsa Melayu muslim di seluruh Nusantara.

Pembicara dari seminar ini adalah Mahyudin Al Mudra, SH, MM (Pemangku Balai Kajian dan Pengembangan Budaya Melayu (BKPBM) dan Pimpinan MelayuOnline.com, Fadlin Djafar (Universitas Sumatera Utara, Medan), Ustaz Haji Suhaimi Awee (Kolej Teknologi Yala, Thailand Selatan), Dr. Syed Muhammad Khairudin ALJUNIED (Assistant Professor, National University of Singapura), Prof.

Ada pula Dr. Nurhayati Abd. Rahman (Universitas Hasanudin, Makasar), Haji Azizi Abdullah (ASASI Malaysia), Drs. Mursid Yahya MPD (Dinas Syariat Islam Kota Lhokseumawe Aceh), Prod. Dr. Syarif Ibrahim Al-Qadri (Universitas Tanjung Pura, Pontianak Kalimantan Barat), Dr. Haji Ibrahim (ASTERAWANI, Brunei Darussalam), Drs. Safuan Hadi Umri (Medan, Indonesia), dan Aszmi Hamid (Pengurusi TERAS Malaysia).

Seminar ini ditutup dengan sambutan YB. Dr. Zahidi Dato’ Hj. Zainol Rashid, AMK, BKM (Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Kedah) dan kemudian disusul dengan penandatanganan Memorandum Persefahaman antara seluruh perwakilan negara rumpun Melayu yang terlibat dalam seminar dengan Balai Kajian dan Pengembangan Melayu dalam mendukung www.MelayuOnline.com. Acara kemudian ditutup oleh YB. Dr. Haji Hamdan Mohamed Khalib, SDK (Pengerusi jawatankuasa Belia), Sukan Kesenian, dan Warisan Kebudayaan Negeri Kedah.(ad/rls)

Posting Terkait